Kraš grupa u prvom kvartalu 2024. godine održala stabilnost poslovanja

Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine. Naime, Kraš grupa je u prvom tromjesečju ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 43,95 milijuna eura što je za 6,27 milijuna eura, odnosno 16,6 posto više u odnosu na ostvarene prihode u istom razdoblju 2023. godine. U promatranom su razdoblju rasli i ukupni konsolidirani rashodi i to za 14,6 posto te su ostvareni u iznosu od 42,2 milijuna eura.

Rast volumena prodaje

 

Zabilježen je rast volumena prodaje konditorskog asortimana za 10 posto više od prodaje u istom razdoblju prošle godine. Na domaćem tržištu ostvarena je veća količinska prodaja u odnosu na prethodnu godinu od 8,8 posto dok je na izvoznim tržištima ostvarena veća količinska prodaja u odnosu na prethodnu godinu od 11,5 posto.

Ostvarena je EBITDA u visini od 3,95 milijuna eura i veća je za 0,93 milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu, dok EBITDA marža iznosi 9,1 posto i veća je za 1 postotni poen u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu EBITDA maržu.

„Za sada pozitivni rezultati prvog kvartala pokazuju stabilnost poslovanja Kraš grupe  i daju nam vjetar u leđa za suočavanje s izrazito izazovnom godinom koja je pred nama, posebno s obzirom na rast cijena kakaovca. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci na globalnoj razini dogodile su se, usudio bih se reći, tektonske promjene kada je riječ o kakaovcu, našoj glavnoj sirovini, a trend pokazuje da se situacija neće tako brzo stabilizirati. Unatoč tome što ovako snažan rast cijene kakaovca rezultira iznimnim pritiskom za poslovanje Kraša činimo sve kako bismo amortizirali ovaj udar za više od 300 posto porasta u samo godinu dana. Konkretnije, pravi utjecaj ovog ozbiljnog povećanja očekujemo već u idućim mjesecima. Prilagođavamo poslovanje i aktivnosti te nastavljamo ulagati u našu proizvodnju i ljude što nam je imperativ, kako bi Kraš zadržao te dodatno ojačao poziciju jednog od najvećih konditorskih proizvođača na području jugoistočne Europe“,izjavio je Allen Halamić, predsjednik Uprave Kraš d.d.

 

Revidirani financijska izvješća za 2023. godinu

Revidirana konsolidirana i nekonsolidirana financijska izvješća za 2023. godinu pokazuju nastavak rasta Kraš grupe. Ostvareni su ukupni konsolidirani prihodi u iznosu od 177,92 milijuna eura što je za 22,95 milijuna eura, tj. 14,8 posto više od ostvarenih prihoda prethodne godine. Istovremeno su ostvareni ukupni konsolidirani rashodi u iznosu od 169,61 milijuna eura te su veći od prošlogodišnjih za 20,58 milijuna eura ili 13,8 posto. Ostvarena neto dobit Kraš grupe u 2023. godini iznosi 6,66 milijuna eura što je za 1,82 milijun eura više od neto dobiti prethodne godine.

Ostvarena je EBITDA u visini od 17,90 milijuna eura što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 3,75 milijuna eura, dok  EBITDA marža  iznosi 10,1 posto te je veća za 0,9 postotnih poena u odnosu na ostvarenu EBITDA maržu prethodne godine.