Rum štangice s orasima i keksima

osobe
15
vrijeme pripreme
30MIN
zahtjevnost
Srednje

Pripremila: Matejka Buča

Rum štangice se tradicionalno jedu u našem domu za blagdane. Mama ih radi od kada pamtim, s oblatnama Petit Beurre keksima, samo u verziji bez čokolade, jer je tata baš taj kolač obožavao. Ali ja imam puno Dorine za kuhanje doma i baš se dobro uklopila. 

Rum štangice

Sastojci:

Za kolač dimenzija 23x30 cm.

Rum štangice

Upute:

Žumanjke i šećere dobro izmiksajte dok jaja ne postanu svjetlija, gusta i dvostruko većeg volumena.

Smanjite brzinu miksera na najmanje pa ulijte polako vruće mlijeko, miksajući cijelo vrijeme kako se žumanjci ne bi skuhali od vrućine (ali će se ipak malo termički obraditi).

Dodajte omekšali maslac i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu sobne temperature, a zatim dodajte orahe i otopljenu čokoladu. Izmiksajte u glatku kremu pa kratko ohladite.

Pomiješajte rum i vodu u jednakom omjeru pa pripremite ostale sastojke.

Oblatnu premažite 1/3 kreme. Zatim na kremu složite kekse koje ste kratko umočili u rum. Slažite kekse jedan do drugoga i po potrebi na kraju odrežite višak ako ne stanu cijeli. Kekse remažite drugom trećinom kreme, zatim stavite opet red keksa namočenih u rub, opet kremu i na kraju drugu oblatnu.

Ostavite na hladnom da se krema stisne, a zatim poklopite kolač daskom ili plehom za pečenje na koji stavite nešto teško, npr. tetrapake mlijeka. Treba vam kao uteg koji će pritisnuti cijeli kolač ravnomjerno da se sve bolje poveže.

Ostavite tako da stoji na hladnom 2-3 sata, a zatim narežite kolač na štangice i uživajte. Dobar tek!

Rum štangice

Sve Matejkine objave

Vezani članci: