Palačinke od heljdinog brašna s Bajadera preljevom

osobe
4 - 5
vrijeme pripreme
30MIN
zahtjevnost
Jednostavno

Pripremila: Sandra Rončević

Nisam upoznala osobu koja ne voli palačinke. Jesam one koje ih ne vole peći, ali nisam one koje ih ne vole jesti. Svejedno vjerujem da ih ima, ali se nadam da to nije nitko od vas koji upravo čitate ovaj tekst.

Za dobre stare palačinke znamo što treba; jaja, mlijeko, brašno, zeru masnoće i dobro zagrijana tava. I dobra volja za stajanje uz štednjak. I teglica finog, domaćeg pekmeza ili džema od šljiva. I mama, da ih ispeče jer niti jedne palačinke nisu kao mamine. Barem meni.

Ali ja danas ne pišem o takvima palačinkama, već o malo drugačijim. O palačinkama koje mogu jesti baš svi (jer ove gore spomenute ne mogu ako imaju intoleranciju na gluten ili su možda vegani), o palačinkama od heljdinog brašna. Ove mogu!

Palačinke od heljde s Bajadera preljevom

I da, znate li da je najpretraživaniji termin (koji se pojavljuje u mojim statistikama na blogu) baš ovaj: heljdine palačinke, palačinke od heljdinog brašna? Svojoj zbirci od dva recepta za palačinke od hedljinog brašna, dodajem i ovaj treći. Sve s bademovim mlijekom, bananama, slasnim preljevom od – pazi sad – otopljenih BAJADERA, karameliziranim bananama i čokoladnim mrvicama! Da, ova divota koju vidite je bez glutena i pogodna za vegane jer se Bajadera, kao i čokoladne mrvice nalaze na Kraševoj listi bezglutenskih i veganskih proizvoda. Jeste li znali za to?

Palačinke od heljde s Bajadera preljevom

Već sam pisala o heljdi; heljda nije žitarica, iako je mnogi nazivaju žitaricom i ne sadrži gluten, stoga je idealna namirnica za sve koji izbjegavaju gluten u prehrani. Izuzetno je hranjiva i bogata dijetalnim vlaknima te mineralima i flavonoidima. I izuzetno je ukusna! Najbolji dokaz su ove male, divne palačinke s bogatim čokoladnim, bajaderastim nadjevom i karameliziranim bananama. I ne zaboravite čokoladne mrvice, one baš svemu daju divan štih!

Sastojci:

  • 150 g heljdinog brašna
  • 300 ml bademovog mlijeka (ili badem-kokos miješanog)
  • 2 žličice kokosovog ulja (otopljenog)
  • 1 zrela banana
  • 1 žlica mljevenih sjemenki lana
  • 1 žličica tahini paste
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • prstohvat cimeta
  • na vrh noža soli

Za Bajadera namaz:

  • 10 kom Bajadera
  • 2 žličice kokosovog ulja

Za karamelizirane banane:

  • 2 banane
  • 2 žlice smeđeg šećera (ili šećera kokosova cvijeta)
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 1 žlica ruma

Za posip:

Upute:

Odmjerite heljdino brašno, dodajte žličicu praška za pecivo, 1 bourbon vanilin šećer, malo soli, prstohvat cimeta i 1 žlicu mljevenih sjemanki lana (sameljite ih u mlincu za kavu) i sve dobro izmiješajte.

Suhim sastojcima dodajte bademovo mlijeko i dobro izmiješajte pjenjačom. Potom dodajte tahini pastu i otopljeno kokosovo ulje pa sve dobro izmiješajte. Dobit ćete gustu, ljepljivu smjesu.

U posebnoj zdjelici vilicom izdrobite zrelu bananu, tako da vam pojedini komadići banane ostanu cijeli (ne trebate je skroz pretvoriti u pire) pa u smjesu dodajte i bananu. Pustite da smjesa odstoji barem 30 minuta. *palačinke od heljdinog brašna su puno bolje i kompaktnije kad smjesa malo odstoji, makar ih možete i odmah peći.

Zagrijte teflonsku tavu (najbolja je teflonska kako se palačinke ne bi jako lijepile), dodajte žličicu kokosovog ulja i kad se ulje otopi, razlijte ga po cijeloj tavi. Žlicom vadite smjesu za palačinke (jedna velika žlica je dovoljna za jednu malu palačinku), stavljajte na dobro zagrijanu tavu i oblikujte palačinku promjera desetak centimetara. Pecite po dvije-tri palačinke odjednom, odnosno onoliko koliko vam veličina tave dozvoli.

Svaku palačinku pecite pod 4-5 minuta, odnosno kad stavite peći palačinku, dobro je zapecite odozdo (tako ćete je lakše odvojiti od tave), okrenite je kad se na površini pojave mjehurići i kad se površina skoro pa osuši. Kad okrenete, pecite još minutu-dvije. Ispecite sve palačinke i odložite ih na tanjur. Dodavajte po pola žlicčice kokosovog ulja kad pečete.

Palačinke od heljde s Bajadera preljevom

Karamelizirajte banane
Na istoj tavi na kojoj ste pekli palačinke (obrišite je kuhinjskim ubrusom i odstranite sve eventualne ostatke palačinki) otopite 2 žličice kokosova ulja pa ubacite banane narezane na kolutiće. Pecite ih jedno 2-3 minute, potom ih pospite smeđim šećerom (ili šećerom kokosova cvijeta) pa ih lijepo zapecite i karamelizirajte (okrenite svaki kolut banane vilicom). Na kraju dodajte rum i pustite još 1-2 minute da ispari alkohol (po želji možete i flambirati).

Napravite preljev od Bajadera
Bajadere narežite na manje komadiće, stavite ih u posudicu pa ih otopite na pari. Čim se Bajadere počnu topiti dodajte 2 žličice kokosova ulja i sve dobro promiješajte. Ugasite vatru i ostavite nad parom kako bi preljev bio tekuć.

Složite palačinke
Na svaki tanjur stavite 4-5 palačinki i to tako da svaku palačinku prelijete sa žlicom preljeva od bajadera (tanko, samo prošarajte), na to stavite 2-3 kolutića banane pa nastavite slagati palačinke jednu na drugu i ponovite postupak. Na zadnju palačinku stavite više preljeva od Bajadera, stavite 3 kolutića karameliziranih banana, pospite čokoladnim mrvicama i dodajte par listića narezane Bajadere. Poslužite odmah.

Palačinke od heljde s Bajadera preljevom

Sve Sandrine objave

Vezani članci: