Mostaccioli - medenjaci talijanskog juga

osobe
20
vrijeme pripreme
2H
zahtjevnost
Srednje

Pripremila: Sandra Rončević

Blagdani su za mene nerijetko značili ubacivanje stvari u auto pa put Italije. Zalupila bih vrata, ostavila iza sebe sve svoje stresove, nemire, neoprane prozore i prašinu, ubacila u prvu i krenula. Na radiju bi se izmjenjivale sanremovske canzone, a ja bih stiskala gas kako bih što prije stigla u moju Sienu. Među neke svoje ljude. Tamo gdje smijeh nekako drukčije odzvanja, gdje se dani i noći izmjenjuju uz druženja i pun stol, gdje ljudi upadaju skoro pa s ceste jer su vidjeli svjetlo i nitko im na tome ne zamjera, već se brže-bolje stišće ruka, ljubi u obraz, uzima kaput pa donosi stolica, tanjur i čaša za vino.

Ne pita se otkud ti, već kako si, što ima novo, raduje se i zaključuje „ajme, kako je dobro da si stigao, stigla, baš se dugo nismo vidjeli!“. Tako nekako spontano, bez pompe, tako nekako ljudski. U jednom takvom dolasku su s jednom osobom nekoć davno došli i mostaccioli. Slatki, mirisni i tvrdi keksi s juga Italije, točnije iz Napulja. Na prvi su me griz oduševili i podsjetili na naše medenjake, samo tvrđe i prelivene čokoladom. Otad ih zovem medenjaci talijanskog juga. Otad sam ih puno puta jela jer bi uvijek u vrijeme božićnih blagdana netko odnekud izvirio s vrećicom, jer baš tad im je vrijeme. Peku se i jedu u vrijeme blagdana. I mirišu na jug, na utjehu, na „dolce fare niente.“

Mostaccioli

Sastojci:

  • 350 g glatkog brašna (+50-70 g za miješenje)
  • 100 g meda
  • 30 g Kraš kakao praha
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g sjeckanih badema
  • ribana korica jedne naranče
  • 70 ml soka od naranče (sok od jedne manje cijeđene naranče)
  • 80 ml vode
  • 5 g amonij karbonata (tradicionalno se koristi amonij karbonat i ja sam ga koristila, ako ga ne možete nabaviti, stavite pola praška za pecivo i žličicu sode bikarbone)
  • 3 g pista (to je mješavina koja se sastoji od mljevenih klinčića, mljevenog anisa, cimeta, muškatnog oraščića, bijelog papra – stavite po jednu četvrtinu žličice mljevnih klinčića i anisa, pola žličice cimeta, prstohvat bijelog papra i na vrh noža muškatnog oraščića)

Za glazuru:

Upute:

Blanširane bademe nasjeckajte nožem ugrubo. U zdjelu prosijte brašno s amonijakovim karbonatom ili mješavinom praška za pecivo i sode bikarbone, dodajte kakao u prahu, šećer u prahu, vanilin šećer, ribanu koricu naranče, sjeckane bademe, mješavinu začina (pisto) i prstohvat soli pa sve dbro izmiješajte.

Potom dodajte med, sok od naranče i vodu pa umijesite glatko, ljepljivo tijesto. Tijesto izručite na dobro pobrašnjenju površinu pa mijesite (dodavajte brašna) dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Formirajte kuglu od tijesta, zamotajte je u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na najmanje 60 minuta.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, pritisnite ga rukom u formu diska, pobrašnite s obje strane pa ga uz pomoć papira za pečenje razvaljajte tanko, na debljinu od oko pola centimetra. Tijesto izrežite na tanje trakice, a trakice na rombove.

MostaciolliMostaciolli

Tako pripremljene keksiće stavite na pleh kojeg se prekrili papirom za pečenje pa ih stavite peći na 180°C i pecite između 12-15 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ohladite na rešetki.

Dok se keksi hlade, napravite čokoladnu glazuru: na pari otopite čokoladu kojoj ste dodali žlicu maslinovog ulja, lagano je prohladite pa u tu glazuru cijelom površinom umačite mostacciole (možete umakati i samo do pola). Po želji ih pospite sjeckanim bademima i pustite da se skroz ohlade, odnosno da se glazura stegne.

Mostaccioli

Dobit ćete mirisne, aromatične, ali tvrde (poput cantuccina) keksiće koji aromom tako  jako podsjećaju na naše medenjaka, a koji su izvrsni za umakanje u kavu, čaj, kuhano vino ili vaš omiljeni blagdanski napitak.

Sve Sandrine objave

Vezani članci:

* Root element of PhotoSwipe. Must have class pswp. *}