Pripremila: Matejka Buča
Cheesecake je klasik u našem domu i moj ‘go to’ kolač kad ne znam što bih pekla. No kad se osjećam posebno raspoloženo – napravim mini cheesecake i dodam mu neki voćni preljev. Jer sve izgleda bolje u mini formi, zar ne?
Jedini problem je što ovih mini kolačića uvijek, ali uvijek napravim premalo. Predlažem da odmah uduplate količinu u odnosu na recept jer će začas nestati. Poigrajte se s aromama i preljevom: možete izostaviti limun pa imati naglasak na vaniliji i preliti cheesecake karamelom – i eto, potpuno novi kolač.
Kao bazu, kao i mnogi od vas, već godinama koristim Petit Beurre kekse. Oni čine bazu dovoljno mekom za klopanje, a divno su maslačasti i preukusni. Znate već, jedemo ih svi od djetinjstva.
Sastojci:
Za 9 kom malih ili cijeli cheesecake promjera 16-18 cm
Baza:
- 80 g keksa Petit Beurre
- 40 g maslaca na sobnoj temperaturi
Krema:
- 200 g krem sira
- 50 g kiselog vrhnja
- 50 g šećera
- 1 vrećica bourbon vanilin šećera
- 1 veliko jaje
- malo ribane korice limuna
Preljev:
- 150 g višanja, očišćenih – smrznute ili svježe
- 40 g šećera
- 1 žličica škrobnog brašna
Upute:
Pećnicu zagrijte na 160°C te pripremite silikonske kalupe za muffine. Ako nemate silikonske, možete koristiti i klasičan metalni kalup no pazite da uredno obložite udubine papirom za pečenje, a ne papirnatim košaricama za muffine.
Kekse usitnite u multipraktiku ili pomoću bata za meso pa pomiješajte s maslacem. Utisnite 1-2 žličice keksa u dno svakog kalupa.
Pripremite kremu: pomiješajte sve sastojke pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete glatku smjesu bez mrvica. Ulijte u svaki kalup gotovo do vrha.
Pecite oko 25 minuta, tj. dok tortice ne budu cvrste svuda osim u samoj sredini, tu se mogu još malo ‘tresti’. Ohladite potpuno u kalupu, zatim stavite u hladnjak i tek kad odstoje u hladnjaku 2-3 h, vadite ih iz papira ili silikonskih kalupa.
Za preljev pomiješajte sve sastojke i kuhajte na laganoj vatri dok višnje ne omekšaju, i dobijete gustoću npr. pekmeza. Za smrznute višnje to traje oko 10 min. Često miješajte.
Poslužite hladni cheesecake preliven hladnim ili toplim umakom od višanja. Dobar tek!