Kuglof od čokolade i lješnjaka

osobe
10
vrijeme pripreme
2H
zahtjevnost
Srednje

Pripremila: Sandra Rončević

Kuglof je baš prava „comfort“ hrana za šućmurasti siječanj. Uz šalicu toplog čaja ili kakaa, odličan je doručak za maglovita jutra. Izvrsno prija i popodne uz šalicu kave i male, logističke razgovore koji počinju s „morali bi, trebalo bi, nismo, 'ajmo...“. Uvijek se smijemo takvim konstrukcijama rečenica i brže-bolje dijelimo posao, srčemo kavu i zadovoljno mljackamo, sve prstiju umazanih od čokolade (čitaj: ja, uvijek mi to nekako uspije, ne znam kako).

I znam da kuglof nije ništa revolucionarno, ni novo. I da ste sigurno pročitali malo more recepata za kuglof, neke ste samo pročitali, neke ste isprobali, na neke ste samo odmahnuli rukom. I vrlo vjerojatno već imate recept po kojem uvijek radite kuglof, no neka i ovog recepta, po mom. Čokoladnog, bogatog, pravog zimskog.

Umjesto lješnjaka možete koristiti bademe, možete dodati i šaku sušenih brusnica, možete dodati i ribanu koricu naranče, možete ga preliti ganacheom od mliječne čokolade, možete se igrati omiljenim okusima – sve podnosi. Brz, jednostavan i sočan. Točno takav je ovaj zimski čokoladni kuglof koji smo vam ispekli Kraš i ja. Čokolada, lješnjaci, kakao – zvuči kao jako dobar početak siječnja, zar ne? I ne, nikad dosta čokoladnih kolača!

Kuglof od čokolade i lješnjaka

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 210 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 265 g glatkog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • prstovat soli
  • 50 g Kraš kakao praha
  • 100 g Dorina čokolade za kuhanje
  • 50 g prženih sjeckanih lješnjaka

Za ganache:

Za posip:

  • 2 žlice sjeckanih lješnjaka

Upute:

Odmjerite brašno pa ga izmiješajte s praškom za pecivo, prstohvatom soli i gorkim kakaom. Na grubo narežite čokoladu i nasjeckajte pržene lješnjake (ispržite ih na suhoj dobro zagrijanoj tavi i dobro ohladite prije sjeckanja).

U dubokoj zdjeli miksajte omekšali maslac, šećer i vanilin šećer sve dok smjesa ne postane skroz kremasta. Dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miksanje. Prosijavanjem dodajte malo po malo brašna s kakaom (u tri navrata) te svaki put dodajte i malo mlijeka pa dobro izmiksajte. Dobit ćete gustu, ali prozračnu, kremastu smjesu. Dodajte nasjeckanu čokoladu i lješnjake pa ih špatulom umiješajte u smjesu.

Kalup za kuglof (niži, ali širi) namastite maslacem pa izlijte pripremljenu smjesu u kalup, poravnajte špatulom površinu i par puta lagano lupite kalupom o radnu površinu.

Kuglof od čokolade i lješnjaka

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 60-70 minuta. Probajte čačkalicom, kuglof je pečen kad čačkalica izađe čista. Izvadite iz pećnice i pustite da se kuglof hladi u kalupu oko 15 minuta, potom ga prebacite na rešetku za hlađenje i skroz ga ohladite.

Kuglof od čokolade i lješnjaka

Napravite ganache: nasjeckajte čokoladu i stavite je u zdjelicu, slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja, prelijte ga po čokoladi, ostavite da odstoji minutu-dvije pa dobro izmiješajte. Dodajte ulje, izmiješajte, malo ohladite i prelijte po kuglofu. Na kraju sve pospite sjeckanim lješnjacima.

Kuglof od čokolade i lješnjaka

Sve Sandrine objave

Vezani članci: