Stakleni keksi s 505 bombonima

osobe
10 (30kom)
vrijeme pripreme
30MIN
zahtjevnost
Jednostavno

Pripremila: Andrea Cukrov

Stakleni keksi su jednostavni za izradu, a izgledaju fantastično i pomalo glamurozno. Mislim da će posebno razveseliti najmlađe članove obitelji, ali jednako tako će se svidjeti i vašim odraslim gostima.

Radi se o klasičnim prhkim keksima čije središte je ispunjeno mrvljenim tvrdim bombonima. Dok se keks peče bomboni se otapaju i tako nastane ovaj stakleni efekt. Jednostavno, a tako dekorativno i zabavno.

Stakleni keksi s 505 bombonima

Dakako za ove kekse je dobro odabrati šarene tvrde bombone kako bi dobili šarena stakalca. Ja već godinama za njih koristim Kraševe legendarne 505 s crtom. Oni su se pokazali kao idealni za ove kekse. Njihova boja je jako nježna, a aromatizirani su prirodnim aromama pa ih to (za mene) čini idealnima i za jelo i za dekoraciju.

Stakleni keksi s 505 bombonima

Stakleni keksi mogu vam biti savršen ukras na blagdanskom stolu, a pošto vam za njihovu pripremu ne treba ništa posebno niti egzotično stignete ih napraviti još danas. Klinci će biti oduševljeni, posebno ako ih uključite u samu pripremu. Ako želite dio keksića možete objesiti i na jelku, u tom slučaju ih obavezno probušite prije pečenja.

Sastojci:

  • 115 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 220 g brašna
  • 30 g gustina
  • prstohvat soli
  • 100 g Kraš bombona 505 s crtom

Upute:

Maslac, šećer i vanilin šećer tucite električnim mikserom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje i nastavite miješati mikserom da se sastojci dobro povežu.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, gustin i prstohvat soli. Dodavajte malo pomalo mješavinu brašna maslacu i jajima te sve miješajte električnim mikserom sa spiralnim nastavcima dok se sve ne poveže u tijesto. Tijesto prebacite na radnu plohu, ako je potrebno još ga malo premijesite pa ga razvaljajte na debljinu od 3 – 4 mm.

Izrezujte razvaljano tijesto modlicama po izboru, to mogu biti krugovi, zvjezdice ili srca ovisno o prigodi za koju ih pripremate.
Sredinu svakog keksa izrežite manjom modlicom kako bi dobili otvor za stakalca.

Za staklenu sredinu

Bombone razvrstajte po bojama pa svaku skupinu usitnite. To možete napraviti u jakoj sjeckalici ili ih stavite u vrećicu za zamrzavanje i usitnite ih batom za meso. Sredinu svakog keksa napunite mljevenim bombonima. Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180°C, 6 – 7 minuta.

Stakleni keksi s 505 bombonima

Jako je važno da prilikom pečenja kekse držite na oku kako se bomboni ne bi previše karamelizirali. Keksi trebaju ostati svijetli, a stakla nježnih pastelnih boja. Pečene kekse izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade. Ohlađene poslužite ili ih iskoristite za dekoraciju stola.

Sve Andreine objave 

Vezani članci: