Čokoladni kolač sa slatkim iznenađenjem

osobe
12
vrijeme pripreme
1H 20MIN
zahtjevnost
Srednje

ripremila: Matejka Buča

Veljača je mjesec za posebne kolače, one u koje pridodam samo trunkicu više emocije nego inače, samo gram više ljubavi, a možda i koju slanu suzu sretnicu.

Ovaj kolač tome svjedoči i svojim izgledom i okusom. Slatki čokoladni kolač, sočan i mirisan, s jednim lijepim iznenađenjem u sredini. Napravljen od najboljeg Kraševog gorkog kakaa, s dodatkom ruma ili arome po vašem ukusu (recimo, višnjevac!) i bogatom kremom od Dorina čokolade za kuhanje i milerama.

Divan slavljenički desert za svaku priliku, a posebno prigodan za zaljubljenu veljaču.

Kolač sa srcem

Sastojci:

Biskvit:

  • 5 velikih jaja, odvojeno bjelanjak i žumanjak
  • prstohvat soli
  • 275 g šećera
  • 150 g mekanog maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice ruma ili druge arome/likera
  • 275 g brašna
  • 15 g Kraš kakao praha
  • prehrambena boja, tekuća, u gelu ili prahu

Količine su dovoljne za klasični kalup za kruh.

Glazura:

Čokoladni kolač sa slatkim iznenađenjem

Upute:

Pećnicu zagrijte na 180°C i pripremite kalup veličine 20×30 cm, obložite ga papirom za pečenje.

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg s prstohvatom soli. Žumanjke i šećer izmiksajte dok smjesa ne postane blijeda i gusta. Dodajte omekšali maslac, rum i mlijeko pa izmiješajte pjenjačom. Zatim dodajte prašak za pecivo i brašno.

Sada odvojite 1/3 smjese i u nju umiješajte prehrambenu boju dok ne postignete željenu nijansu. U preostalu smjesu umiješajte kakao.

Snijeg od bjelanjaka podijelite također na 1/3 i 2/3 pa umiješajte u rozu tj. smeđu smjesu.

Rozu smjesu izlijte u kalup i pecite oko 15 minuta tj. dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe čista. Pustite biskvit da se malo ohladi pa rezačem za kekse izrežite srca. Pazite na veličinu rezača, da ne bi srca bila veća od kalupa kasnije.

Čokoladni kolač sa slatkim iznenađenjem

Pripremite kalup za kruh, obložite ga papirom za pečenje pa u njega izlijte oko 1/4 smeđe smjese. Na nju poslažite srca, kao na slici. Složite srca jedno do drugo skroz stisnuto (tako da dobijete kao valjak od srca) i položite ih na sredinu kalupa. Zatim sa strane i preko srca prelijte ostatak smeđe smjese.

Čokoladni kolač sa slatkim iznenađenjem

Čokoladni kolač sa slatkim iznenađenjem

Čokoladni kolač sa slatkim iznenađenjem

Pecite oko 45 minuta. Ako primijetite da se srca dižu na površinu, tijekom pečenja ih pomoću žlice malo pritisnite da se spuste dolje i da još malo smeđe smjese ispliva iznad njih. Pecite dok čačkalica koju ubodete u smeđu smjesu ne izađe čista.

Hladni kolač premažite glazurom: mileram i rum pomiješajte s otopljenom čokoladom, premažite preko kolača i pospite šarenim mrvicama. Poslužite kolač hladan, bit će sočniji nego dok je topao. Dobar tek!

Sve Matejkine objave

Vezani članci: