Čokoladne cimet rolice

osobe
4-6
vrijeme pripreme
45 MIN
zahtjevnost
SREDNJE ZAHTJEVNO

Pripremila: Sandra Rončević

Koji ste tim; buhtle ili cimet rolice? Ja sam i jedan i drugi, samo nek' je dizano tijesto. Obožavam dizano tijesto! Ipak, ovaj sam se put odlučila za cimet rolice. I to ne bilo kakve cimet rolice, već cimet rolice s pomakom – čokoladne. Čokoladne su i u tijestu (u koje sam dodala malo Kraševog gorkog kakaa), čokoladne su i u nadjevu (u koji sam dodala sjeckanu Dorina čokoladu za jelo i kuhanje), a imaju i čokoladni preljev jer sam u sir dodala žličicu kakaa. Skroz su čokoladne. I genijalne!

Ja ih volim kad su manje i kad se više šire u zrak, zato ih slažem u posudu 30x20 cm. Ako vi više volite da se rašire, složite ih u veći pleh za pečenje.

Mirisne, sočne, prave jesenske, odlične kao snack ili slatki zalogaj uz kavu ili čaj, ali i kao fini doručak. Ohlađene cimet rolice je dovoljno samo kratko zagrijati u pećnici (da, zajedno s frostingom) kako bi zasjale u punom sjaju i pružile najfiniji užitak.

Probajte ovu divnu čokoladnu verziju cimet rolica, vjerujem da ćete joj se rado vraćati.

čokoladne cimet rolice

Sastojci (za 12 rolica):

Za tijesto:

  • 500 g glatkog pšeničnog brašna
  • 2 žličice Kraš gorkog kakaa
  • 85 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
  • 65 g maslaca
  • 1 jaje

Nadjev:

Frosting od sira i kakaa:

  • 100 g krem sira
  • 25 g maslaca
  • 35 g šećera u prahu
  • 1 žličica Kraš gorkog kakaa
  • 30 ml mlijeka

Upute:

Iz hladnjaka izvadite krem sir i maslac i ostavite ih vani da dosegnu sobnu temperaturu.

Od ukupne količine mlijeka oduzmite 50 ml, lagano ga zagrijte, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna (oduzmite ih od ukupne količine brašna i šećera za tijesto), dodajte suhi kvasac, promiješajte i pustite stajati 5-10 minuta da se kvasac aktivira.

U zdjelu za miješenje prosijte brašno, dodajte šećer, 2 žličice kakaa (prosijte i kakao) pa sve dobro izmiješajte. Otopite maslac, zagrijte lagano mlijeko, izmutite jedno jaje pa jedno po jedno dodajte u brašno. Dodajte i uzdigli kvasac pa umijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Umiješeno tijesto stavite u zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom i pustite tijesto dizati na sobnoj temperaturi između jednog i dva sata.

Otopite maslac za nadjev, prohladite ga pa ga pomiješajte sa šećerom i cimetom. Čokoladu grubo usitnite nožem.

čokoladne cimet rolice

Uzdiglo tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini pa ga razvaljajte u kvadrat debljine 0,5 cm. Premažite tijesto nadjevom pa ga zarolajte dužom stranom. Oštrim nožem izrežite 12 podjednakih rolica (debljine 3,5-4 cm). Rolice složite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem, prekrijte ih folijom i pustite dizati još 1-2 sata.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice, neka se lagano ohlade u posudi za pečenje (dok ne postanu mlake) pa ih prelijte frostingom od krem sira i kakaa.

čokoladne cimet rolice

Frosting napravite na sljedeći način: krem sir i skroz omekšali maslac dobro izmiješajte (možete i kratko zagrijati u pećnici). Dodajte šećer u prahu i prosijani kakao pa još jednom dobro izmiješajte i na kraju dodajte mlijeko. Izmiješajte pa prelijte preko cimet rolica i odmah poslužite.

čokoladne cimet rolice

Sve Sandrine objave

Vezani članci: